Studiu fals, salariu real 

medtronic

Compania Medtronic, producatoare de dispozitive medicale, a platit aproximativ 850.000 de dolari timp de aproape 10 ani unui chirurg militar acuzat ca a falsificat semnaturi si datele pentru un studiu privind beneficiile aduse de unul din implanturile fabricate de companie.

Medtronic, cea mai mare companie de dispozitive din lume, a refuzat initial sa dea detalii despre aranjamentul financiar avut cu dr. Timothy Kuklo, autorul unei lucrari despre implantul Infuse, lucrare care apoi a trebuit sa fie retrasa de la publicare.

Armata a descoperit ca dr. Kuklo, acum profesor universitar, a falsificat semnaturile a patru colegi si a inventat date care au exagerat beneficiile aduse de implantul pentru ranile de la picior, implantat soldatilor internati la Walter Reed Medical Center.

Medtronic a confirmat joi ca nu a avut nici o implicare in scrierea articolului medical discreditat al lui Kuklo.

Compania, care isi are sediul in Minneapolis, a declarat ca i-a platit lui Kuklo 850.000 de dolari prin viramente directe si indirecte intre 2001 si luna mai 2009, cand a stopat aranjamentele cu chirurgul. Cea mai mare parte din suma a fost pentru activitati de pregatire profesionala sau consultative, dar a acoperit si cheltuielile de transport.

Compania a facut aceasta dezvaluire dupa ce a primit o serie de scrisori de investigare de la senatorul republican din Iowa, Charles Grassley, un critic inversunat al influentei pe care industria farmaceutica si a dispozitivelor medicale o exercita asupra medicilor.

„Facem public aranjamentul financiar cu Dr. Kuklo in numele transparentei, acesta fiind un caz unic” a declarat Marybeth Thorsgard, purtatorul de cuvant al companiei.

Compania a declarat ca intre anii 2000 si 2006 Kuklo a instruit alti medici cum sa foloseasca produsele Medtronic. In august 2006, el a devenit consultant pe probleme de dezvoltare de produse.

Ministerul Apararii permite medicilor militari sa fie remunerati pentru servicii de instruire si consultare, in conditiile in care acest lucru este dezvaluit in formularele care privesc conflictele de interese.

Kuklo s-a retras din armata in 2007 si acum este profesor de chirurgie ortopedica la Universitatea Washington din St. Louis. Conform oficialilor universitatii, momentan doctorul este in concediu de odihna.

Anul trecut, in noiembrie, Ministerul Justitiei a trimis citatie companiei Medtronic pentru diverse documente, investigandu-se daca aceasta companie a incurajat medicii sa foloseasca grefa Infuse pentru coloana vertebrala in scopuri neaprobate. Senatorul Grassley conduce si el o investigatie asemanatoare.

Desi medicii au voie sa foloseasca medicamente si dispozitive in scopuri neaprobate, companiile care le produc nu au voie sa promoveze aceste tehnici.

Infuse este o versiune creata in laborator a unei proteine umane care favorizeaza cresterea oaselor. Organizatie FDA a aprobat folosirea Infuse pentru a suda parti din sira spinarii in timpul operatiei la spate, precum si pentru proceduri dentare.

Totusi, au fost raportate complicatii grave cand medicii au folosit grefa in alte scopuri, cum ar fi operatiile la gat. FDA a declarat ca folosirea Infuse poate duce la probleme de inghitire, respirare sau vorbire, iar in unele cazuri e nevoie de operatii suplimentare.

Lasa un comentariu

You must be logged in to post a comment.