Masuri de austeritate 

masuri_austeritate

Cel care a spus ca nu poti cheltui banii pe care nu ii ai a avut dreptate, partial! De fapt, poti sa cheltuiesti banii pe care nu ii ai. Dar nu poti sa faci asta tot timpu. Stiti cine a invatat lectia asta aspra pe pielea ei? Europa!

Suntem in mijlocul unei lungi si severe recesiuni globale, iar multe Guverne Europene ( Spania, Portugalia, Grecia, Romania ) au trebuit sa introduca diferite masuri de asuteritate penrtu a ajuta bugdetul de stat si a reduce din deficitul financiar. Si un singur lucru va putem spune despre aceste masuri: functioneaza! De exemplu, aceste masuri au ajutat Spania sa-si reduca foarte mult din deficitul financiar in primele 6 luni ale anului.

Daca sunteti de parere ca trebuie sa instaurati si dvs. niste masuri de austeritate asupra situatiei financiare ar trebui sa stiti un lucru: austeritatea nu este amuzanta! Sa recunosti faptul ca situatia ta financiara nu este buna nu este tocmai amuzanta! Asta inseamna sa va schibati stilul de viata, acel stil de viata care v-a cauzat probleme financiare acum. Haideti sa arunacam o privire asupra masurilor de austeritate instaurate de aceste tari Europene si cum le putem integra in bugetul familiei noastre.

Guvernul Grec a eliminat primele de Craciun si Paste. Desi multi angajati ai guvernului sunt nemultumiti de aceasta masura, Guvernul si-a dat seama ca aceasta este o cheltuiala care trebuie eliminata pentru a putea economisi ceva bani.

In fiecare luna avem cheltuieli previzibile cum ar fi chirie/ipoteca, telefon, tv, internet si utilitati. Toate se ridica cam la aceiasi suma in fiecare luna. Dar bugetele noastre sunt afectate cateodata de zile de nastere, vacante, etc. Nu putem elimina aceste  chestii care afecteaza bugetele noastre, mai ales daca trebuie sa-i cumparati un cadou mamei voastre de ziua ei, dar puteti controla cat sa cheltuiliti. Spre exemplu, stabiliti un buget de Craciun si incercati sa-l pastrati. Si, ca tot vorbim despre economii, ar fi cazul sa renuntati la ski, vacante la munte si alte treburi de genul acesta. Cel putin pentru anul acesta. Nu trebuie sa fiti disperati, chestiunea asta este temporara. Veti putea merge din nou intr-o vacanta, mai tarziu. Trebuie sa facem decizii grele atunci cand apelam la masurile de austeritate.

Munciti mai mult

Politicienilor nu le prea face placere sa majoreze taxele, doar aparent. Acest lucru este in pricipal adevarat in Europa. Disperati pentru a incasa mai mult, unele tari Europene s-au gasit in situatia de a mari taxele. Spania a marit tva-ul de la 16% la 18%, iar Romania de la 19% la  24% ( ! ).

Din pacate, daca va aflati in situatia disperata de a face mai multi bani, nu puteti majora nici o taxa. Trebuie sa munciti mai mult. Asta inseamna sa petreceti mai multe ore la birou. Daca castigati bani din comisioane, atunci trebuie sa vindeti mai mult.

Invatati sa impartiti

Atunci cand este nevoie de a face economie, chiar si Guvernele folosesc metode ingenioae. De exemplu, unele zvonuri spun ca Franta si Anglia vor cumpara impreuna un transportor aerian tocmai pentru a face ceva economie de bani.

Conceptul de a “imparti” este ceva foarte dureros pentru oamenii care au trait independent si au facut tot timpu ceea ce au vrut, cand au vrut. Dar, daca locuiti singur, indiferent daca stati cu chirie sau sunteti proprietarul unui apartament, ar trebui sa va ganditi serios la a va lua un coleg de apartament. In felul acesta, puteti economisi bani lunar atunci cand trebuie sa platiti utilitatile, de exemplu. Daca ati cumparat o masina in rate si aveti nevoie de ea foarte rar, atnuci ar trebui sa va ganditi la vanzarea ei.Nu se merita sa platesti o gramada de bani lunar pentru o masina pe care o folosesti odata pe saptamana.

Restructurari

Fiecare Guvern se gandeste, din cand in cand, ca poate nu are nevoie de chiar atat de multe lucruri. Guvernul Francez vrea sa vanda cam 1,700 de cladiri publice.

Atunci cand vine vorba sa aplicati propriul plan de masuri de austeritate, atunci trebuie sa va ganditi la lucrurile de care nu aveti nevoie.  Daca nu va uitati atat de mult la televizor, poate ar fi cazul sa renuntati la abonamentul la cablu. Multe statii TV pot fi urmarite si online. Daca aveti aparate electrice de care nu aveti nevoie, le puteti vinde. Anulati-va abonamentul la sala si faceti sport acasa. Puteti recupera toate aceste lucruri atunci cand economia isi revine.

Sa nu intelegeti gresit, nu spunem ca veti trai intreaga viata in saracie. Aceste masuri sunt doar temporare. Toate tarile Europene care le-a impus sunt constiente de acest lucru. Toti incearca sa evite o catastrofa financiara acum. Masurile de austeritate se impun si sunt aproape obligatorii atunci cand lucrurile au scapat de sub control.

Lasa un comentariu

You must be logged in to post a comment.