Ceaiul foarte fierbinte poate spori cancerul de gat 

ceai_fierbinte

Oamenii sunt sfatuiti sa astepte cateva minute inainte de a bea o cana cu ceai proaspat fiert. Astazi, ca si un nou studiu, publicat pe site-ul web British Medical Journal, descopera ca a bea ceaiul foarte fierbinte (70°C sau mai mult) poate creste riscul de a face cancer la esofag, tubul muscular care conduce mancarea din gat in stomac.

Studiul a fost realizat in nordul Iranului, unde litri intregi de ceai fierbinte sunt bauti.
Dar un editorial afirma ca aceste descoperiri nu sunt motive de alarmare ,iar sfatul general este sa permiti mancarii si bauturii preferate sa linisteasca un pic inainte de a-l sorbi.

Cancerul de esofag omoara mai mult de 500,000 de oameni de peste tot din lume in fiecare an iar cel mai cunoscut tip este “oesophageal squamous cell carcinoma” (OSCC). In Europe si America, e cauzat in special de consumul de tabac si alcool si este mai frecvent la barbati decat la femei, dar de asemenea bauturile fierbinti pot fi factori de risc.

Provincia Golestan din nordul Iranului intruneste unul din cele mai mari procente de OSCC din lume, dar procentele la comsumul de tabac si alcool sunt scazute iar femeile sunt aproape pe aceeasi scara cu barbatii. Bautul ceaiului, totusi, este larg raspandit, astfel cercetatorii pornesc in cautarea unei posibile legaturi intre obiceiurile de a bea ceai si riscul de a face OSCC.

Ei au studiat obiceiurile de a bea ceaiul la aproximativ 300 persoane diagnosticate cu OSCC si un grup de 571 de controale sanatoase din aceeasi aree. Aproape toti participantii beau regulat ceai negru, cu un consum mediu de peste un litru pe zi.
Comparat cu ceaiul cald sau caldut (65°C sau mai putin), ceaiul fierbinte (65-69°C) a fost asociat cu un risc dublu de a face cancer esofagian, iar ceaiul foarte fierbinte (70°C sau mai mult) a fost asociat cu un risc de 8 ori mai mare.

De asemenea, comparat cu a bea ceaiul cu patru sau mai multe minute inainte de a se domoli, a bea ceaiul cu mai putin de doua minute inainte de a se domoli a fost asociat cu un risc de 5 ori mai mare.
Nu s-au gasit asocieri intre volumul de ceai consumat si riscul de a face cancer.

Pentru a minimaliza erorile dintre temperaturile raportate si cele actuale, cercetatorii au masurat apoi temperatura actuala a ceaiului care a fost consumat de aproape 50,000 residenti din aceeasi aree. Aceasta a crescut de la mai putin de 60°C la mai mult de 70°C. si s-a stbilit astfel un acord moderat intre temperatura ceaiului raportata si masuratorile temperaturii actuale.
Rezultatele noastre arata o crestere a riscului de “oesophageal squamous cell carcinoma” asociata cu bautul ceaiului fierbinte, spun autorii.

Studiile din Regatul Unit au raportat o temperature medie intre 56-60°C la populatia sanatoasa.
Ei au sugerat ca informand populatia despre hazardul de a bea ceai fierbinte ar putea fi folositor in reducerea cancerului esofagian in Golestan si in alte tari cu riscuri mari.

Aceste rezultate prevad rezultate graitoare ca a bea ceaiul la o temperature mai mare de 70°C creste considerabil riscul de cancer esofagian, spune David Whiteman din Queensland Institute of Medical Research din Australia intr-un editorial.

Aceasta stire acorda suport notiunii ca rana cauzata de fierbinteala ceaiului poate fi o cauza a cancerului epithelial, totusi el subliniaza faptul ca felul in care caldura sustine dezvoltarea tumorii un este clar si are nevoie de investigatii aditionale.

Totusi, el accentueaza faptul ca aceste descoperiri nu sunt motiv de alarmare, si ca nu ar trebui sa reduca entuziasmul public pentru timpul acordat ceaiului.In schimb el sugereaza ca ar fi bine sa astepti cel putin 4 minute inainte de a bea ceaiul, sau sa permiti mancarii si bauturii sa linisteasca “fierbinteala” pana devine “suportabila” inainte de a-l soarbe.

Un video care acompaniaza interviuri cu cativa cercetatori de asemenea cu imagini originale din Iran la inceputurile studiului.

Lasa un comentariu

You must be logged in to post a comment.