Cel mai vechi pantof de piele din lume a fost descoperit in Armenia 

cel_mai_vechi_pantof_piele

O echipa internationala de arheologi a descoperit cel mai vechi pantof de piele din lume intr-o pestera din Armenia.
Incaltamintea perfect conservata de 5.000 de ani i-a uimit pe cercetatori cu starea ei de pastrare in raport cu vechimea ei.
Ron Pinhasi, cercetator sef si arheolog la Universitatea College Cork din Irlanda, a declarat: “Initial am crezut ca papucul si celelalte obiecte aveau o vechime de 600, 700 de ani din cauza faptului ca erau intr-o stare atat de buna”.

“De-abia cand materialul a fost datat cu radiocarbon de doua laboratoare din Oxford, Marea Britanie si California, Statele Unite, ne-am dat seama ca papucul era mai vechi cu cateva sute de ani decat cel purtat de Ötzi, Omul Gheturilor.”

Cercetatorii au primit finantare de la mai multe organizatii, printre care National Geographic Society si Universitatea din Los Angeles, California (UCLA).

Fiind descoperit de un doctorand armean, domnisoara Diana Zardaryan, papucul confectionat din piele de vaca dateaza din jurul anului 3500 i.H. (epoca cuprului) si este facut dintr-o singura bucata de piele modelata pentru a se potrivi piciorului purtatorului.

“Am fost uimita sa vad ca pana si sireturile erau conservate”, a afirmat Zardaryan intr-o declaratie de presa.

Cercetatorii cred ca temperaturile scazute si uscate din interiorul pesterii sunt responsabile de conservarea exceptionala. S-au descoperit si ale obiecte, inclusiv containere mari, multe din ele continand grau, orz si caise bine pastrate.

Gregory Areshian, arheolog la UCLA, care a fost acolo atunci cand pantoful a fost gasit, a descris obiectele ca fiind „proaspat uscate, ca si cand ar fi fost puse intr-o cutie”.

Nu este sigur daca papucul apartinea unui barbat sau unei femei. Desi are marimea 37, specifica in general femeilor, ar fi putut sa ii se potriveasca si unui barbat din acea epoca.

Papucul continea si iarba, arheologii nefiind siguri daca aceasta era menita sa tina de cald piciorului sau trebuia sa mentina forma papucului.

Interesant este ca acest pantof este foarte asemanator cu papucii purtati in Insulele Aran (in vestul Irlandei), denumiti „pampooties”, pana in anii 1950.

Pinhasi a mai spus: „De fapt, exista asemanari mari intre tehnica de fabricatie si stilul acestui papuc si pantofii gasiti mai tarziu in Europa, sugerand ca acest tip de pantof a fost purtat timp de mii de ani de-a lungul unei regiuni intinse si diverse din punct de vedere al mediului”.

Pana in prezent, cel mai vechi pantof cunoscut din lume erau niste sandale facute din plante si gasite in Missouri in Pestera Arnold Research.

Lasa un comentariu

You must be logged in to post a comment.