Oboseala upgrade-ului: Oare industria TV isi trage in piept consumatorii?
Oare pasul incredibil de alert al inovatiilor de home theater pune la incercare rabdarea omului de rand si testeaza prea mult limitele buzunarul sau?
Sunt foarte incantat sa scriu un articol pentru Digital Trends. Iubesc tehnologia, sunt in special interesat de tehnologia home audio and video, si as putea sa scriu despre ea o zi intreaga. Lucrez pentru Orb Audio, o companie online care vinde boxe audio, si desi cred ca Orb este fantastica, o sa pastrez promovarea de sine pentru o alta zi.
Pentru azi, vreau sa vorbesc despre ceva care ma deranjeaza de mai multa vreme. Cred ca industria in care lucrez a luat-o razna! Dar complet razna. Toata aceasta discutie despre televizoare 3D de pe care se va putea accesa si internetul este captivanta, dar nu ia in vedere faptul ca clientilor li se va cere nu doar sa-si inlocuiasca televizorul, ci si receptoarele, cablurile HDMI si inclusiv DVD si Blu-ray player-ele. Intr-adevar, noile cerinte pentru televizoare si HDMI sunt atat de diferite, incat nu poti sa folosesti nimic din actualul sistem, adica nici macar cablurile daca vrei sa ai televizor 3D si acces la internet.
Sunt constient ca tehnologia avanseaza si ca obiectul stralucitor pe care il cumperi devine aproape instant depasit. Inteleg asta. Dar de data asta este vorba de ceva diferit. In primul rand, este nepoliticos sa ceri oamenilor sa inlocuiasca toate ecranele plate de televizor care s-au vandut in ultimii 5 ani, mai ales in climatul economic actual. Dar mai mult de atat, este si mai grav ca majoritatea echipamentelor vor trebui inlocuite, inclusiv cablurile, daca vor sa fie inclusi in „viitorul” televiziunii. Chiar nu ar fi fost posibil ca aceste lucruri sa fie planificate mai bine? Nu-mi amintesc sa fii fost nevoie sa cumpar versiunile 1.0, 1.1, 1.3a, 1.3b si 1.5 ale cablurilor RCA sau ale altor tipuri de cabluri.
Esenta acestei povesti e insa ca industria a vandut enorm din aceste produse in ultimii cinci ani si totul s-a bazat pe faptul ca nimeni nu a spus ca ele nu vor fi compatibile cu noile standarde care erau in curs de dezvoltare la vremea respectiva.
Asadar, cum se face ca nimeni nu ne-a spus atunci cand cumparam toate aceste echipamente grozave ca ele nu vor mai fi compatibile cu noua lor generatie de produse si servicii ce erau la un pas de a fi lansate? Pe bune – de ce a petrecut industria atat de mult timp imbunatatind lucruri ca ratele de refresh de 240hz si ratele de contrast fals cand nici una din acestea nu va conta daca vrei sa ai jocul in 3D sau sa utilizezi noile caracteristici ale Internetului ce sunt disponibile cu noile televizoare?
Totul e fara noima. Anul trecut, industria mi-a vandut un Blu-ray player si mi-a spus ca am nevoie de el. Anul acesta, imi spune ca ar trebui sa-mi cumpar un nou televizor si un nou receptor si sa captez semnalul video de pe Internet si sa uit de acele discuri enervante. Dar daca mie imi plac aceste discuri? Ei bine, Blu-ray player-ul de anul trecut nu va reda filmele 3D atunci cand ele vor fi lansate, asa ca ghinion pentru mine. Iar teoretic, receptorul si televizorul meu nu pot reda ce exista pe Internet pentru ca nu sunt compatibile cu HDMI 1.4. E posibil sa puteti utiliza varianta veche de cablu HDMI 1.3 pentru a conecta un receptor 3D la un televizor 3D, dar asta nu schimba faptul ca aveti nevoie de un televizor 3D nou si de un 3D Blu-ray player nou. Si cu siguranta veti avea nevoie de cabluri noi HDMI 1.4 daca va doriti Internet prin intermediul HDMI.
Sa indraznesc oare sa intreb ce este HDMI 1.5 si cand va fi lansat? Oare va fi lansat a doua zi dupa ce lumea a cumparat suficiente cabluri HDMI 1.4 pentru a face profit? Si imi vor prepara si cina?
In plus, poate cineva sa-si dea seama ce sunt toate aceste lucruri? Eu inca incerc sa-mi dau seama cum sa fac cea mai recenta versiune HDMI sa functioneze. Lucrez in cadrul acestei industrii. Sunt un tip specializat pe audio si un impatimit al tehnologiei. Si atunci de ce dupa trei ani de zile nu reusesc sa fac ca HDMI-ul sa functioneze bine impreuna cu cutia de cablu, cu televizorul si cu receptorul? Fabricantii de tehnologii ar trebui sa petreaca mai mult timp fiind draguti unii cu ceilalti.
Uite scenariul: din cand in cand, televizorul meu se face albastru si trece de la high-definition la rezolutia 480i. Apoi trece de la una la alta, devenind de neurmarit pana cand nu aplic „solutia”. Toate lucrurile au o „solutie”, de obicei una ciudata. In acest caz, solutia este sa trec pe un canal fara high-definition si apoi sa revin. Multumesc canalul 91, orice ai fi!
Mi s-a spus ca ceea ce patesc se datoreaza probabil unor probleme legate de protectia copierii in HDMI, dar cui ii pasa? Ca fiecaruia dintre noi, vreau ca lucrurile mele sa functioneze. Ar trebui doar sa cuplez firele in locurile potrivite si apoi ele sa functioneze. Ma irita la culme ca industria a fost atat de preocupata de piratarea filmelor (ceea ce este inca incredibil de usor) incat a introdus o metoda care intervine in toata povestea si imi strica experienta vizionarii.
In loc de asta, nu ar fi putut sa petreaca acel timp asigurandu-se sa includa canale de date in primul HDMI pentru a se potrivi caracteristicilor viitoare? La asta se reduce de fapt totul; noua versiune HDMI are mai multe canale de date decat versiunea anterioara. Deoarece toate companiile actioneaza conform unui plan, iar chestiunea aceasta cu Internetul si tehnologia 3D era in planul tuturor, ar fi fost chiar atat de dificil sa produca de la inceput cablurile potrivite? Sau a doua oara, sau a treia, sau a patra oara?
Pana la urma consumatorii isi vor pierde increderea, asta daca nu au facut-o deja. Citeam recent o recenzie pentru Sony PSP si unul din punctele forte era ca „se spune ca Skype va functiona cu ajutorul lui”. Cred ca e si amuzant si trist ca aceste caracteristici promovate nu functioneaza intotdeauna si ca am ajuns sa consideram ca este un lucru bun cand caracteristicile chiar functioneaza. Partenerul meu de afaceri a cumparat recent un asa-numit Blu-player care „permite functionarea lui Netflix” si ghiciti ce s-a intamplat? Netflix nu functioneaza, iar producatorul ii spune ca „este o problema cunoscuta”. Poate ca ar trebui sa il arunce, laolalta cu televizorul si receptorul lui, si sa o ia de la capat sperand ca noile caracteristici chiar vor functiona.
Nebunia este ca WebTV ne-a spus acum un deceniu ca ne dorim Internet pe televizor si pur si simplu nu am ascultat. Sau poate ca experienta nu era suficient de buna. Dar cred ca este interesant ca dupa ani de la relativa incetare a activitatii WebTV (nu mai accepta abonati noi), ni se cere sa cumparam noi televizoare si tehnologii ca sa puteam avea Internet pe televizor.
Oricum, acesta a fost discursul meu. Cred ca industria trebuie sa fie mai atenta sau isi va obosi si frustra clientii pana ii va goni de pe piata si ne vom pastra televizoarele si echipamentele cu 10 ani mai mult. Cum indraznim!