5 lucruri pe care nu le stiai: calatoria in timp! 

colidorul_hadron_cern

A traversa timpul, a face o calatorie in trecut sau in viitor: acestea sunt concepte fascinante, care ne dau mari batai de cap, si ne fac sa ne folosim imaginatia la maximum. Acestea s-ar putea sa fie si motivele pentru care suntem tentati sa credem descoperirile recente ale unui “calator in timp” care a vorbit la telefonul mobil in anul 1928!

Haideti sa ne imaginam putin posibilitatile: v-ati revizita copilaria? Ati sta la discutii cu Aristotel sau la un pahar de ceva cu Julius Caesar? Din pacate, pentru moment, acestea sunt intrebari la care ne putem doar imagina raspunsul. Dar, marile genii ale momentului au dezbatut calatoria in timp, iar rezultatul acestor dezbateri a fost ca .. ea nu poate fi exclusa! De fapt, fizicianul de renume mondial Stephen Hawking a ajuns la aceasta concluzie. Asa ca, va invitam sa cititi articolul de mai jos pentru a va pune in tema cu 5 lucruri pe care sigur nu le stiati in legatura cu calatoria in timp.

1. Potrivit lui Stephen Hawking, calatoria in timp a fost imposibila

Una dintre multele teorii ale calatoriei in timp spune ca universul se va auto proteja si nu va crea paradoxuri ( probleme asociate with calatoria in timp ) prin simpul fapt ca nu o sa permita construirea unor masini ale timpului. ” Toate masiniile timpului probabil se vor auto distruge in momentul in care sunt activate” a spus Kip Thorne. In timp ce idea unui “univers rau voitor” este putin probabila, Stephen Hawking a acceptat aceasta ipoteza, sustinand ca ar trebui sa existe o lege care sa baneze calatoria in timp. Cativa ani dupa aceasta propunere, Hawking a devenit extrem de frustrat deoarece nu a fost in stare sa gaseasca o lege a fizicii care sa previna calatoria in timp. Neputand sa demonstreze aceasta imposibilitate, Hawking s-a razgandit si a inceput sa spuna: “Calatoria in timp ar putea sa fie posibila, dar nu este practica”.

2. S-ar putea ca universul sa nu accepte schimbari in timpul calatoriei in timp

Nu suntem surprinsi de faptul ca Stephen Hawking a spus odata ca este imposibil sa calatoresti in timp; sunt prea multe paradoxuri implicate in aceasta procedura! Cel mai faimos paradox – paradoxul bunicului – vine cu urmatoarea ipoteza. Daca ar fi sa calatoresti inapoi in timp si ti-ai ucide bunicul, atunci nu ai mai exista, pentru ca nu ai avea nici o sansa de-a te naste! Este o conceptie naucitoare si multi oameni de stiinta au incercat sa explice confuzia creata de acest paradox. Poate cea mai de succes explicatie a fost data de fizicianul american Hugh Everett III, care a propus o interpretare unica. Teoria lui sustine faptul ca exista mai multe universuri, cate un univers pentru fiecare eveniment. Asadar, daca ai calatorii inapoi in timp si ti-ai ucide bunicul, universul de unde ti-ai inceput calatoria in timp ar ramane neafectat pentru ca acel univers  te-ar tine in viata.

Chiar daca, in teorie, aceasta ipoteza este in concordanta cu mecanica cuantica, a fost indelung dezbatuta de multi sceptici pentru simpul fapt ca este prea permisiva. Un model mai recent, creat de fizicianul Daniel Greenberger si Karl Svozil, permite calatoria in timp sub forma de mecanica cuantica pt un anume culoar de timp si in acelasi timp depaseste paradoxul bunicului. Potrivit lui Greenberger si Svozil, obiectele cuantice exista sub forma unor mai multe valuri, iar fiecare val urmeaza o anume cale prin spatiu-timp.

In 2005, Greenberger si Svozil au aflat ca atunci cand aceste valuri calatoresc inapoi in timp, ele reactiona intr-un mod distructiv, si vor preveni intamplarea unor altor lucruri diferite de cele care s-au intamplat deja. Asadar, daca cunosti prezentul, nu il poti schimba. ” Te vei intorace inapoi in timp sa-ti omori bunicul, dar vei ajunge in momentul in care el a plecat in camera, nu il vei putea gasi, sau te vei razgandi” a spus Profesorul Greenberger.

3. S-ar putea sa fi fost deja vizitati de un calator in timp

In anul 2000, o persoana, pe numele lui John Titor, a inceput sa viziteze forumuri pe internet dedicate discutiile Sci Fi, si sustinea ca este un militar, un calator in timp, din anul 2036. Aparand iar apoi disparand fara nii o urma, Titor a inceput sa vorbeasca cu lumea, si a oferit multe predictii si detalii in legatura cu calatoria in timp si viitor. Potrivit lui Titor, liberatatiile civile vor fi pierdute in favoarea securitatii nationale. El a mai prezis ca pana in 2015, razboiul civil v-a lua sfarsit si Rusia va lansa atacuri nucleare asupra Americii, apoi America va raspunde atacurilor si asa va ia nastere al treilea razboi mondial.

Evident ca cele spuse de Titor in legatura cu razboiul civil din America nu s-au intamplat, si nici alte previziuni pe care acesta le-a facut in acel timp. Titor a mai spus ca teoria despre existenta mai multor universuri este corecta, deci coloana de timp pe care el a folosit-o sa calatoreasca va fi diferita fata de a noastra. In ciuda faptului ca ceea ce a spus el poate fi considerat un fals, fictiune, etc, a fost foarte interesat de citit de multi utilizatori ale acelor forumuri. Alte predictii facute de Titor: va incepe un razboi dintre Israel si vecinii sai Arabi, iar arme de distrugere in masa vor fi folosita; dupa 2005, Jocurile Olimpice vor fi anulate.

4. Calatoria in timp s-ar putea face si fara ajutorul unei masini

Majoritatea teoriilor care explica calatoria in timp au nevoie de o masina care sa produca un fel de materie exotica de o densitate negative. Dar, exista oare aceasta materie exocita, si de fapt, ce este ea? Pai, cea mai buna metoda de a intelege densitatea energiei negative este sa intelegem gaurile negre.

Gaurile negre genereaza campuri gravitationale foarte puternice, atat de puternice incat pot sa altereze spatiu-timp. Roy Kerr spune ca aceasta calatorie in timp ar fi posibila daca ai intra intr-o gaura neagra si ai iesi printr-o gaura alba pe cealalta parte. In timp ce o gaura neagra atrage totul inspre ea, o gaura alba ar impinge totul dinspre ea folosind materie cu energie negativa. Desi suna ca o teorie fantezista, din pacate, toate formele de materie cunoscute au densitate pozitiva. Dar, materia exotica s-ar putea sa existe dar inca nu a fost produsa si se pare ca este disponibila doar in cantati foarte mici, cantitati care nu vor permite calatoria in timp. Dar, recent, cercetatorii au afirmatul faptul ca este posibil sa calatoresti in timp, fara a folosi materie exotica.

In 2007, fizicianul Amos Ori de la Technion Israel Institute of Technology a dezvoltat ecuatii matematica complexe evidentiand un set de conditii gravitationale ideale care ar permite ca spatiu-timp sa se altereze. In acest scenaru, nu este nevoie de nici o masina a timpului. Spatiu-timp devine masina timpului.

5. Calatoria in timp ar putea fi posibila cu ajutorul Colidorului Hadron

Atunci cand Hawking a crezut ca este imposibil sa calatoresti in timp, una dintre argumentele sale a fost ca lumea nu a vazut inca nici un “turist din viitor”. Daca calatoria in timp ar fi fost posibila, ” De ce nu am vazut pe nimeni din viitor” spunea el. Mai tarziu, Hawking si-a raspuns singur spunand ca spatiu-timp trebuie sa fie invelit intr-un mod specific pentu a permite calatorii in timp, iar daca nu vom putea “inveli” spatiu-timp intr-un astfel de mod, atunci calatorii in timp din viitor nu vor putea ajunge in zilele noastre. Deci, calatorii din viitor for putea calatorii inapoi in timp doar pana in momentul in care acel portal a fost creat. Ok, minunat, dar probabil ca va intrebati ce legatura au toate acestea cu Colidorul Hadron.

In 2008, CERN ne-a prezentat Colidorul Hadron ( care a costat 9 miliarde de dolari ) – cel mai puternic manipulator de atomi creat vreodata. LHC este o minune a technologiei moderne, si, zic unii, este cel mai complicat lucru creat de omenire pana in prezent. Are o circumferinta de 17 mile, 500 de metri sub pamant si faciliteaza manipularea de protoni care calatoresc cu viteza luminii. De fapt, Hadron este atat de puternic incat matematicienii rusi Irina Arafeva si Igor Volovich au spus despre el ca indeplineste toate conditiile pentru a crea o gaura neagra, care ar putea facilita calatoria in timp. Desi “usa” este prea mica pentru a permite oamenilor sa treaca prin ea, este posibil ca in curand  sa intampinam hobbiti din viitor.

Lasa un comentariu

You must be logged in to post a comment.