Adevar si minciuni despre anime 

anime

Sunt o multime de minciuni, concepte gresite, jumatati de adevaruri, si declaratii complet gresita care ii face pe oameni sa creada multe lucruri diferite despre industria anime. Multumita etichetei personale Weeaboo, Otaku, Fanboys, Moe Fans, indiferent cum vrei sa ii numesti, informatiile au tendinta sa treaca de la o ureche la alta, si mai mult decat un joc prost jucat pe telefon, acea informatie este pe deplin rasucita.

Recent am inceput sa privesc peste discutiile animate de pe forum-uri, si am vazut atat de multe perspective diferite, am fost inspirat sa fac cateva intrebari

Sa adresam cateva dintre ele.

1. Moare industra anime?

Nu. Nu, nu moare, este inca puternica pe ambele tarmuri, indiferent ce ai auzit. Da, cateva companii au cazut, dar nu, nu este datorita motivelor comune care iti vin in minte. Se numeste licentiere proasta, lansarea produselor proaste si cheltuirea multor bani pentru a dobandi licentele care foarte simplu nu se prind de fani. Doar pentru ca, cateva copanii au cazut nu inseamna un motiv de ciudatenie, industra anime este cu mai multe vanzari brute ca niciodata in istoria sa si companiile tot dau faliment, una nu este egala cu o alta.

Doar pentru ca o companie clacheaza (ne uitam la tine, Geneon), nu inseamna ca fiecare companie de pe piata sufera. De fapt, ultima data cand am verificat unele companii au crescut si au extins productia, nu au micsorat-o.

2. Fansubbing nu este controlat, si poti lua orice temporar de pe net asa ca de ce sa te deranjezi sa platesti pentru el?

Acesta este o multifata. In primul rand, fansubbing este controlat puternic, dar industria animata si fansubb-erii urmeaza un cod de etica si se lasa reciproc pe baza acestuia.

Fansubb-erii fac ce fac pentru a furniza continutul aici, noua celor care nu suntem de tip japonez, pe care nu le putem avea aici datorita faptului ca nu este traducere. De aceea subber-ii favoriti au incetat sa mai traduca anumite anime, nu este pentru ca o fac slab sau pentru ca nu le place, este pentru ca seriile primesc licente. Cand o serie este cu licenta ei nu mai fac efort deoarece noi vom lua continutul.

Companiile de anime stiu ce putere are Fansubs. Ei inteleg ca suntem prezentati la o multime de anime pe care le iubim prin aceste venituri si datorita carora, lasa fansubb-erii in pace in mare parte atata timp cat ei nu distribuie emisiuni pe care ei sunt pregatiti sa ni-i le vanda noua. Daca chiar crezi ca ei nu au nicio legatura in niciun fel, citeste asta:

3. Anime este ingrozitor de scump si orice set in cutie este, o suta de dolari!

Serios, declaratii nefondate tocmai au exclamat pentru a flata. Da, un nou DVD intentioneaza sa iasa pe piata pentru aproximativ 20 de dolari, dar la fel fac si celelalte DVD-uri de pe planeta. Oricum anime, se degradeaza in valoare foarte repede. Ca exemplu, pot sa ma plimb in FYE astazi si pentru 20 de dolari sa i-au patru volume de anime, deoarece acele volume sunt vechi de cateva luni si au fost reduse la 5 dolari bucata.

Motivul pentru aceasta este o forma populara de distributie cunoscuta sub numele de Slimpack Cases. Companiile de anime lanseaza o intreaga serie ca un set la cutie la scurt timp dupa ce ultimul volum ajunge pe piata, si ei de obicei distribuie acestea la costuri scazute pe set pentru 30 – 40 de dolari fiecare.

4. Nu poti da drumul la anime in flux continuu pe net. Este ilegal.

Deci, nu poti. Ai dreptate, dar in mod legal poti privi unele anime direct de pe internet pe gratis, si chiar mai multe daca esti dispus sa cheltui cativa dolari. Site-urile Adult Swim si Funimation sunt exemple de locuri gratuite unde poti privi unele anime direct de pe internet. Daca vrei sa cheltui 5 dolari pe luna, va recomand sa mergeti la NetFlix si sa luati planul de baza. Poti inchiria un singur DVD ca de altfel si ca flux continuu toate anime pe care le vrei din biblioteca. Daca ai un 360 si un cont de aur, poti face asta si la televizorul tau.

5. “Subs inaintea dublarii vocilor”

Serios, eu sunt un Weeaboo, o promovez, eu dintr-un anumit motiv port aceasta titulatura cu mandrie. Oricum eu nu, simt ca o anime subtitrata este intotdeauna facuta mai bine decat doar dublarea vocilor. Personal, imi plac multe anime dublate, sunt un fan inrait a vocilor anumitor actori. Poti sa te bucuri de anime dublate mai mult decat cele subtitrate, de ce? Of nu stiu, poti de fapt sa privesti anime si sa te bucuri de posibila “opera de arta” care face fata citirii cuvintelor din josul ecranului toata ziua?

Poate, doar poate.

Uite, vocile actorilor nu sunt intotdeauna bune in Japonia, de fapt uneori dublarea este argumentat mai buna la noi. Incearca ambele, apoi judeca. Cei mai prosti critici sunt cei care de fapt nu se uita inainte de a spune daca ceva este reusit sau nu. Si da, daca nu ai studiat serios limba sau vorbitul de asemenea, ma indoiesc ca tu, ai toate emotiile din interpretatul din Japonia.

Sper ca aceasta adreseaza unele idei ca oameni au ceva pentru anime. Nu, nu incerc sa ajung la calitate, la ceea ce gandesc oamenii in general, doar arat niste fapte aici, nu optiuni, astfel ca “lulz the anime suxxorz” comentariile trebuie aplicate. Multumesc!

Lasa un comentariu

You must be logged in to post a comment.