Incarcarea laptop-ului global preia in sfarsit desktop-urile 

laptop

De parca ar fi fost vreo indoiala cu privire la directia in care se indreapta factorul de formare colectiv a industriei calculatoarelor, firma de cercetare iSuppli a emis un raport astazi care confirma ca moda spre laptop-uri a venit in sfarsit.

Multumita faptului in parte a cresterii laptop-ului, Q3 2008 a fost primul in care vanzarile desktop au fost eclipsate blobal de cele ale laptop-ului. Numindul “evenimentul cel mai important in istoria industriei,” raportul iSuppli a prins intoarcerea maselor proverbiale in acest trimestru trei a 2008 cu un raport asupra incarcarilor.Vanzarile din intraga lume a laptop-ului 38.6 milioane au depasit la mustata pe cele de desktop PC care au fost de 38.5 milioane. De fapt, a fost un trimestru surprinzator care a fost de altfel distrus de catre caderea economica globala. “Elanul a construit in piata laptop-ului de ceva timp,” declara iSuppli. Continua sa declare ca acesta este un “eveniment major in piata PC” deoarece ne conduce intr-o “era a laptop-ului.” Intr-adevar am vazut aceasta venind, cum ca laptop-urile au vandut toate desktop-urile in Statele Unite in octombrie, si supravegherea noastra asupra industriei in ianuarie, acest an ne-a condus sa numim anul 2008 “anul laptop-ului”. In trimestrul al treilea in anul 2008 incarcatura de laptop-uri a crescut la aproape 40 de procente din aceeasi perioada in 2007, in timp ce incarcaturile de PC desktop au scazut cu 1.3 procente. Per ansamblu incarcaturile de PC-uri au crescut cu 15.4 procente peste Q3 2007 la un total de 79 de milioane de unitati, depasind chiar si predictiile facute de iSuppli de 12 procente crestere anuala.

Contribuind la scala mare la cresterea laptop-urilor in acest trimestru, a fost ridicarea laptop-ului: laptop-uri compacte, incete cu ecrane mai mici de tip 9 inch. Marsul laptop-ului a fost Acer din Taiwan, al treilea cel mai mare producator de PC-uri dupa Dell si HP. Incarcaturile pietei Acer a crescut cu 45 de procente doar din trimestrul anterior, si a saltat cu 79 de procente de la un an la altul, datorita faptului ca transporta cu mai mult de peste 3 milioane de laptop-uri in ultima parte din trimestrul doi a anului 2008.

Vorbind de principalii producatori, cei cinci mai mari nu s-au schimbat din rapoartele anterioare. HP conduce de pe primul loc in timpul trimestrului al treilea cu actiuni pe piata de 18.8 procente, si incarcaturi de 14.9 milioane de unitati. Dell este pe doi cu 13. 9 procente si imediat sub 11 milioane de unitati incarcate, urmand de mai sus mentionatul Acer, Lenovo, si Toshiba care este pe locul 5.

In lumina incarcaturilor din al treilea trimestru, infrangerea predictiilor sale, dar in ciuda problemelor economice continue, iSuppli a crescut prognoza pe unitatea sa in 2008 cu o jumatate de punct la 13 procente. Predictiile sale de crestere din 2009, oricum, este la doar 4.3 procente.

Lasa un comentariu

You must be logged in to post a comment.