Mozilla: Venituri de 104 milioane dolari, 400 milioane utilizatori! 

mozilla_firefox

Compania Mozilla tocmai a publicat raportul anual. Mozilla face acest lucru in fiecare an dupa ce depune toate documentele fiscale la organele abilitate pentru anul fiscal care tocmai s-a incheiat, asa ca datele sunt pentru anul 2009. Sunt niste cifre impresionante avand in vedere competitia pe piata, in special de Google.

Pentru anul 2009 Mozilla a raportat venituri de 104 milioane de dolari. Asta inseamna o crestere cu 34% fata de anul 2008 cand au avut venituri in valoare de 78 de milioane. Se mai mentioneaza o pierdere de 104,000 de dolari, care au fost investiti pe termen lung, dar sesizam o imbunatatire fata de anul 2008 cand pierderile au fost de 7.8 milioane. Probabil ca va intrebati de unde si cum face Mozilla atatia bani? Cu ajutorul lui Firefox, prin prisma contractului pe care Mozilla il are cu Google.

Relatia dintre Google si Mozilla este una foarte interesanta, in special prin faptul ca si Google are propriul web browser si anume Google Chrome, care este rivalul lui Firefox. Si, dupa ultimele estimari, Google Chrome creste in popularitate de la o zi la alta. Desi Internet Explorer este in continuare liderul acesti piete, cresterea browserului Firefox a incetinit putin de cand Chrome a inceput sa-si faca simtita prezenta.

In sectiunea “Competitive World” al raportului lor, Mozilla ne spune de ce crede ca Firefox 4 o sa duca browserul la un nou nivel. Ultima versiune se afla momentan in stadiul late-beta si o sa fie lansat in curand.  De asemenea, in acest raport se mai mentioneaza un numar de 400 de milioane de utilizatori si 140 de milioane de utilizatori care folosesc Firefox in fiecare zi si 800,000 de utilizatori care testeaza Firefox 4.

Mozilla ne spune si care sunt planurile lor de viitor: aplicatii pentru telefoane mobile, proiectul Drumbeat.

Lasa un comentariu

You must be logged in to post a comment.