Mr Mob te invata: Cum sa negociezi 

negocierea

Negocierea are loc la orice nivel. Indiferent ca discuti despre relatia ta cu iubita/iubitul sau incerci sa scoti un pret cat mai bun pentru un Volkswagen. Nu conteaza. Aceleasi principii se aplica oriunde: in sala de consiliu, la reprezentanta auto sau in pat cu iubita/iubitul. Negocierea este o arta. Am vazut oameni care au intrat intr-o negociere cu o atitudine lejera, nepasatoare, si au esuat lamentabil. Aceasta forma de arta trebuie respectata, si trebuie sa anticipam absolut totul. Asa ca, data viitoare cand stati la discutii cu un broker, sau cu seful dumneavoastra atunci cand cereti o marire de salariu, ar trebui sa urmati aceasti pasi pentru ca negocierea sa aiba un succes.

Structurarea Argumentului

Ca un avocat care isi structureaza apararea, si dumneavoastra trebuie sa va structurati strategia de necogiere inainte ca aceasta sa inceapa. Nu spun ca ar trebui sa luati o foaie si un pix si sa scrieti acolo absolut tot, dar ar trebui sa stiti ce puncte forte puneti pe masa. Daca va asteptati ca persoana cu care negociati sa va indeplineasca cerintele asa, ca pe o favoare, atunci trebuie sa stiti ca nu veti ajunge nicaieri cu aceasta atitudine. Trebuie sa va formulati cererile intr-o maniera potrivita. Doriti ca proprietarul casei/apartamentului dumneavoastra sa microseze chiria? Atunci insistati asupra faptului ca veti plati chiria la timp in fiecare luna, si pentru faptul ca sunteti un chirias care isi plateste datoriile la timp, meritati o reducere.

Impuneti limite

Cea mai usoara modalitate de a face o afacere proasta este sa va asezati la masa discutiilor fara sa va stiti limitele. Este absolut esential sa stiti care sunt aceastea inainte de orice discutie. Va da un sens al perspectivei atunci cand lucrurile se precipita. Toti “smecherii” stiu exact cat de putin sau cat de mult este dispus sa “actioneze”. Daca nu stie, atunci discutiile vor fii foarte obositoare. Daca va impuneti o limita ( de multe ori aceasta limita este financiara ) si va tineti de ea, atunci nu riscati sa va “pierdeti” intr-o negociere.

Incepe sus sau ramai ferm!

Sunt doua metode de a gandi atunci cand negociem, si ambele sunt “nascute” din acelasi principiu. Doresti ca adversarii tai sa creada ca au parcurs un “drum lung”, ca au facut progres in favoarea lor. Daca sunteti un fel de “gangster” si cereti un teritoriu de la un “gangster” rival, trebuie sa incepeti cu un teritoriu mare! Va asteptati ca el sa va ofere doar cateva cartiere, dar dvs. veti cere 10! Atunci cand ajunge la 3, el o sa aiba impresia ca a facut o treaba buna. Cealalta metoda este sa ramaneti ferm. Cereti 4 cartiere si veti arata ca sunteti de neclintit.

Nu arata niciodata ca esti satisfacut

Henry Clay, o personalitate celebra, a spus odata: ” Un compromis bun este atunci cand ambele parti nu sunt satisfacute”. Nu prea stiu ce a gandit Hank, dar eu rareori sunt satisfacut de rezultatele mele, doar ma comport ca si cand as fii. In secunda in care arati satisfactia veti avea de pierdut. Nimanui nu ii place sa creada ca este pierzantul unor negocieri. Asa ca, atunci cand obtineti ceea ce doriti, nu trebuie sa aratati nici un pic de satisfactie. Cunosc persoane care pur si simplu merita un Oscar pentru felul in care s-au purtat la negocieri.

Arta Negocierii

Dupa cum am spus, negocierea este o arta, un talent. Ori te-ai nascut cu el, ori nu. Dar indiferent daca ai acest talent in sange sau nu, sunt cateva reguli pe care toti trebuie sa le urmam, indiferent ca suntem amatori sau profesionisti: creati un plan, decideti asupra unei sume, si nu zambiti niciodata! La sfarsitul discutiilor, trebuie sa fiti in stare sa iesiti din camera cu capul sus, chiar daca nu ati ajuns la nici un rezultat. Nu trebuie sa bateti palma de la prima incercare. Fiti rabdatori, destepti.

Lasa un comentariu

You must be logged in to post a comment.