Cerul Google si Steaua Adoptarea Proiectului 

google_logo

Consortiul de Stiinta Asteroseismic Kepler (KASC), o asociatie internationala a astronomilor, a initiat Pale Blue Dot Project (Proiectul punctului albastru deschis) cu scopul de a aduna fonduri pentru cercetare prin adoptarea unor stele. Taxa de doar 10 $ permite utilizatorilor cerului Google (Google Sky) sa adopte stele din baza de date KASC si a sprijini in acest fel cercetarea sistemelor planetare care pot fi in jurul acestor stele.

Satelitul Kepler, care va fi lansat in martie 2009 de NASA, este destinat pentru a descoperi planete ca si Pamantul in timp ce monitorizeaza peste 100.000 de stele intr-o constelatie indepartata numita Cygnus. In timpul misiunii care va dura aproximativ 6 ani, camera digitala de o inalta calitate montata pe satelit va inregistra orice distorsionare in cantitatea de lumina primita de senzor. Cum aceste distorsionari pot implica planete aflate in fata stelei, astronomii le vor analiza pentru a determina marimea planetelor.

Adoptia unei stele se face printr-un proces de trei pasi. Inainte de toate, Catalogul de intrare Kepler trebuie consultat pentru a alege o stea. Fiecare intrare din acest catalog contine informatii de baza despre stelele din constelatia Cygnus. Dupa rasfoirea catalogului cu Google Sky, oamenii trebuie sa apese pe cartonasul care indica locul stelei pentru a primi numarul ei. O alternativa la aceasta este de a alege un numar din versiunea text a catalogului. Aceasta optiune poate fi preferata de cei care vreau o anumita legatura cu numele stelei.

Sunt trei optiuni pentru a face donatia. Nu conteaza care optiune este aleasa, numele adoptant trebuie trimis impreuna cu numarul KIC in campul Desemnarii. Cum nu este imputernicit pentru numele donatorului pentru a coincide cu numele adoptantului, adoptia stelei poate reprezenta un cadou neobisnuit. Dupa spusele lui Frank Taylor de la Google Earth Blog, ‘cei 10$ vor intra direct pentru plata cercetarilor facute de satelitul Kepler in cautarea stelei pentru planete.’ Taxa este taxa deductibila si va fi folosita in intregime pentru cercetare.

Ca dovada a adoptiei, un certificat personalizat va fi trimis adoptantului. Mai mult decat atat, numele celui din urma va aparea de asemenea in versiunea text a catalogului Google Sky. Se estimeaza ca numele primelor planete descoperite vor fi facute publice dupa 3 la 6 luni dupa lansarea satelitului Kepler. Presupunand ca o planeta precum Pamantul este descoperita in sistemul planetar care inconjoara steaua adoptata, adoptantul va avea numele ei sau al lui mentionat pe site-ul web al Pale Blue Dot Project si va fi informat despre resursele legate de descoperire.

Lasa un comentariu

You must be logged in to post a comment.