Corneele sintetice au succes! 

cornee_sintetice

Implanturile bazate pe colagen ar putea fi o alternativa pentru corneele racoltate de pe cadavre. Un test preliminar arata ca vederea poate fi restaurata folosind aceasta metoda, fara a fi nevoie de medicamente aditionale.

Noile cornee artificiale folosesc colagen natural care permit celulelor destinatarului sa creasca. Acest test preliminar care a durat 2 ani a aratat faptul ca corneele biosintetice au restaurat vederea pacientilor si au fost la fel de eficiente precum corneele preluate de la cadavre, fara a fi nevoie de medicamente aditionale.

” Este o descoperire importanta” a spus Dr. Francis W. Price Jr, fondator si presedintele fundatiei Cornea Research Foundation, care insa nu a luat parte la cercetare. ” Acest procedeu inca trebuie studiat mai mult, dar este foarte promitator”.

Aproape 5 milioane de oameni din intreaga lume sufera de afectiuni cauzate de cornee. In Statele Unite, aproape 42,000 de transplanturi de cornee prelevate de pe cadavre se efectueaza in fiecare an iar 10,000 de cornee sunt exportate in alte tari, potrivit lui Marianne O’Connor Price, director executiv la Cornea Research Foundation.

” In Statele Unite, pacientii nostrii sunt foarte norocosi, deoarece oricine are nevoie de un transplant il poate primi, insa in alte tari lucrurile nu sunt la fel” a mai spus ea.

Noul studiu, care a fost prezentat Miercuri in jurnalul Science Translational Medicine, a folosit colagen biosintetic produs de FibroGen, Inc, San Francisco. O echipa condusa de Dr. May Griffith de la Ottawa Hospital Research Institute in Canada, a turnat colegen intr-o cornee artificiala si a demonstrat ca aceasta metoda functioneaza la animale.

Dr Per Fagerholm de la Universitatea LInkoping, Suedia, a implantat corneele la 10 pacienti suedezi. Cercetatorii au aflat ca, dupa doi ani de zile, nu au aparut nici o complicatie, vederea este la fel de buna ca si in cazul corneelor prelevate de la cadavre.

Acest studiu este primul studiu care arata ca o cornee artificiala “poate fi integrata in ochiul uman si poate stimula regenerarea” a mai spus Dr. Griffith.

Griffith a mai spus ca echipa ea o sa construiasca o camera noua, speciala, pe care or vor folosi la construirea de cornee si spera ca, in primul an, va incepe sa faca teste pe oameni, pe aproximativ 20-25 pacienti.

Lasa un comentariu

You must be logged in to post a comment.