NASA vrea sa bombardeze Luna
Joi, NASA a facut prima lansare spre Luna din ultimul deceniu, trimitand in spatiu doua sonde care vor ajuta la determinarea locului unde astronautii ar putea ateriza si campa in anii urmatori.
Decolarea a avut loc la doar o luna si doua zile de la aniversarea de 40 de ani de la prima aselenizare. Aceasta misiune a fost primul pas al NASA pentru a trimite din nou oameni pe Luna pana in anul 2020.
Oamenii de stiinta au aclamat in timp ce racheta Atlas V, care transporta doua nave, a decolat in dupa-masa acelei zile, zburand printre nori si oferind un start promitator pentru misiunea de 583 de milioane de dolari.
„A fost fantastic” a declarat John Keller, asistent stiintific de proiect.
Cele doua nave ar trebui sa ajunga la Luna in patru, cinci zile – sau la inceputul saptamanii viitoare. Una din nave va avea o traiectorie in jurul Lunii pentru a trasa o harta, iar cealalta nava va trece de Luna si va avea o traiectorie alungita in jurul Pamantului, urmand apoi sa o ia din nou catre Luna si sa se prabuseasca in octombrie in unul din craterele ei de la polul sud.
NASA se asteapta ca impactul dramatic cu Luna sa fie un „succes rasunator”. Este o incercare de a afla daca exista apa inghetata in unul din craterele care se afla permanent in umbra. Existenta apei ar fi o resursa inestimabila pentru viitorii astronauti.
Managerul de proiect, Dan Andrews, a declarat: „Vom face anumite prospectiuni pe suprafata Lunii, in stilul excavatiunii, daca doriti”.
Se doreste ca sonda, denumita Satelitul de observare si detectare a craterilor lunari, sa aiba parte de un impact spectaculos, care sa fie vizibil de pe teritoriul Statelor Unite.
„Cum reusesti sa scoti la suprafata ceva ce a fost in intuneric un miliard sau doua miliarde de ani si sa-l studiezi?” s-a intrebat Anthony Claprete, cercetatorul principal.
Raspuns: Loviti baza unui crater umbrit cu o racheta Centaur lansata de un satelit, reprezentand peste 2 tone de greutate moarta cazand la o viteza de 9012 km/ora.
LCROSS, pronuntat L-Cross, va arunca racheta Centaur in craterul tintit. Impactul rezultat va trimite in lumina soarelui dare de material, evaporand gheata si expunand eventualele urme de apa.
Anterioarele nave cosmice au detectat in aceste cratere hidrogen, care ar putea sa fie o dovada pentru existenta apei inghetate.
Norul de material rezultat in urma impactului – mai mult de 350 de tone de pamant si pietre – ar trebui sa se ridice la o inaltime de 9,6 km.
Apoi LCROSS va zbura prin acest nor, va lua masuri si va trimite datele spre Pamant, urmand apoi sa se izbeasca de suprafata Lunii la patru minute dupa Centaur, creand un al doilea nor de praf.
Cele doua impacte si norul de praf ar trebui sa fie vizibile pentru observatorii din Statele Unite, situati la vest de raul Mississippi, cu un telescop de 25-30 de cm.
Telescopul Hubble, precum si Lunar Reconnaissance Orbiter, care inca mai survoleaza Luna, vor monitoriza evenimentul.
Ca noutate, NASA are si un cantec pentru aceasta misiune, „Water on the Moon” (Apa pe Luna), care a fost scris si interpretat de asistentul stiintific de proiect John Marmie, un inginer care in trecut s-a gandit sa urmeze o cariera in industria muzicala din Nashville, Tennesse. Melodia in stilul rock and roll incepe cu o numaratoare inversa si cu sunetul lansarii unei rachete.
Aceasta lansare – prima de la lansarea din 1998 a sondei Lunar Prospector de catre NASA – ar fi trebuit sa aiba loc miercuri, dar agentia spatiala a vrut sa dea inca o sansa navei Endeavour sa fie trimisa intr-o misiune pentru statia spatiala; o scurgere de hidrogen a oprit numaratoarea inversa.