Schimbarea climei a ucis Imperiul Roman? 

imperiul_roman

Oamenii de stiinta au descoperit date extraordinar de specifice asupra ruperii de nori in regiunea Marii Mediterane din 200 i.H pana la 1100 d.H care sugereaza ca disparitia imperiilor Roman si Bizantin ar fi putut fi partial cauzate de schimbarea climei.
Nu este bine de a finaliza aceasta dezbatere printre istorici, unii dintre ei crezand ca aceasta cadere a fost mai mult o transformare decat un colaps, dar este o mica tenta de dovada. Si felul in care a fost adunata este la fel de intrigant ca si faptul ca cercetatorii pot sa analizeze acum acea rupere de nori de la un an la altul, anotimp de la anotimp, chiar si cu mii de ani in urma.

De mai mult de 15 ani profesorul de geologie John Valley de la Universitatea Wisconsin-Madison, a studiat stalactitele dintr-o pestera din apropiere de Ierusalim, impreuna cu oamenii de stiinta la Centrul de Supraveghere Geologica din Israel si Universitatea Hebrew. Colegii sai israelieni au datat unele stalactite de acum 185.000 de ani in urma, si ei au reconstruit fluctuatiile climei pe mai multi ani deoarece formarea depozitelor de calcit depinde partial de ruperea de nori.

Lasa un comentariu

You must be logged in to post a comment.