Top 10: Agentii spionaj 

CIA_sigla

Daca notiunea de „munca de spion”nu a fost foarte fermecatoare pana cum, odata cu aparitia filmelor cu James Bond, spionajul a devenit cel mai bun loc de muca de pana acum. Dar, dupa cum probabil stiti, filmul si realitatea se intersecteaza doar intermitent. In timp ce munca inteligenta poate fi incredibil de periculoasa si in acelasi timp incitanta, in realitate, aceasta poate avea un sfarsit tragic. Si, Denise Richards, Halle Berry si Caterina Murino nu te asteapta in pat in fiecare noapte.

Cu toate acestea, inteligenta, este considerata un exercitiu incredibil de important; fapt pentru care majoritatea tarilor acorda o mare importanta inteligentei/agentii spion. Esecurile inteligentei pot avea consecinte grave, in timp ce succesele pot ajuta tarile sa evite aceste tragedii inutile. Cu acestea amintite, aici se afla topul celor 10 agentii spion din lume. Va ruga sa retineti ca aceasta lista include numai agentiile care sun in prezent active (ne pare rau pentru fanii KGB).

Locul 10

CSIS
Locatie: Canada

The Canadian Security Intelligent Service (CSIS), a fost creata in 1984, inainte, inteligenta fiind gestionata prin intermediul RCMP (Royal Canadian Mounted Police). CSIS este modelul de la CIA si M16, in sensul ca este o agntie de civili, care nu este in legtura cu politia sau armata. Agentii canadieni lucreaza atat pe plan intern cat si international, depunand efortul de a monitoriza si de a contraataca amenintarile de securitate canadiene. CSIS a intrat sub critica publicului canadian, odata cu investigatiile companiei asupra bombardamentelor de zbor Air India 182 in 1985, o tragedie care a curmat viata a 280 de canadieni. Oficialii CSIS au omis cateva detalii cheie si au facut mai multe erori strategice de investigare. Nici macar pana in ziua de astazi, nimeni nu a fost tras la raspundere pentru bombardament.

Revendicari la faima: Din 1988 pana in 1994, Agentul CSIS Grant Bristow, infiltrat in miscarea suprematiei albilor, a devenit sef de securitate al Heritage Front, cea mai proeminenta organizatie a suprematiei albilor din Canada. Actiunile lui Bristow au condus la mai multe arestari, si a prevenit anumite incidente de violenta planificate. Identitatea sa a fost dezvaluita de un jurnalist din Toronto in 1994.

Locul 9

ASIS

Locatie: Australia

Creata in 1952, agentia Australian Secret Intelligent Service (ASIS) este responsabila pentru colectarea de informatii, si in special cu coorodonarea cu alte agentii din strainatate. Guvernul australian a adoptat recent un proiect de lege controversat care a permis ASIS sa colaboreze cu alte organizatii CIA in operatiuni paramilitare, subliniind faptul ca agentii ASIS nu au fost personal implicati in executarea acestora.

ASIS a fost subiectul unor expuneri senzationale de-a lungul anilor, nclusiv in una din 1994, care a sustinut ca agentia a tinut ascunse mii de fisiere secrete ale cetatenilor australieni.

Revendicati la faima: in 1983, agentia cu pofit mic, a atras o atentie nedorita, in timpul unei operatiuni de formare care a avut loc la Sheraton Hotel din Melbourne, Australia. Aceasta a fost conceputa ca un simulator de supraveghere si de salvare a ofiterilor straini transformati in niste stagiari dispusi la orice, acestia utilizand forta, au atacat personalul hotelului, agresand fizic manager-ul hotelului in timpul desfasurarii unei „misiuni”.

Locul 8

R&AW
Locatie: India

Agentia din India, Research and Analysis Wing (R&AW) a fos creata in 1968 ca un raspuns la saracia performantelor tarii in ceea ce priveste razboaiele impotriva Pakistanului si China din ultimul timp. Spre deosebire de cele mai multe agentii de Vest, R&AW este instalatanca o aripa a cabinetului federal si nu este trasa la raspundere in fata Parlamentului indian in niciun fel. O mare parte a energiei R&AW, s-a orientat in ultima vreme spre vecinii pakistanezi. In timpul razboiului Kargil in Kashmir dn 1999, R&AW a fost capabila sa descopere legaturi inre peakistanezi si grupuri de teroristi, precum si sa infiltreze grupuri militare in valea Kashmir.

Revendicatii la faima: R&AW a avut o mare contribuie in crearea Bangladesh-ului in 1971. Agentia a creat discordie inre populatia nemultumita din Bangladesh (numit apoi Est Pakistan), care a condus la crearea unei armate de gherila din Bangladesh. Sub acoperire, operatiunile R&AW s-au infiltrat in Pakistanul de Est, intrezprinzand operatiuni diferite operatiuni secrete, contribuid la infrangerea armatei pakistaneze.

Locul 7


Mossad

Locatie: Israel

Agentia extrem de activa din Israel, Mossad, este responsabila pentru colecatarea inteligentei, combaterea terorismului si a diferitelor operatiuni sub acoperire. Directorul acesteia se raporteaza direct sefului statului, primul ministru. Mossad este un serviciu civil care nuutilizeaza ranguri militare, cu toate ca cei mai multi dintre ei au servit in fortele israeliene de aparare ca parte a sistemului tarii. Cea mai notorie aripa a Mossadului este „Special Operations Division” sau „Metsada”. Metsada a fost implicata in mai multe asasinari, operatiuni paramilitare, sabotaje si razboaie psihologice.

Revendicati la faima: In 1960, Mossad a descoperit ca Adolf Eichmann, un cunoscut criminal nazist de razboi, locuia in Argentina sub numele de Ricardo Klement. El a fost capturat de o echipa de agenti Mossad care l-au predat Israelului, unde a jost judecat si executat.

Locul 6

BND
Locatie: Germania

Predecesoarea agentiei Bundesnachrichtendienst (BND), a fost creata avand ca prioritate al doilea razboi mondial in scopul de a spiona Uniunea Sovietica. Astazi, ea se presupune ca actioneaza ca un sistem de alerta rapida, pentru a avertiza guvernul german in cazul unei amenintari provenite de peste hotare, depinzand foarte mult de electronice si supraveghere internationala de comunicatii.

Bugetul anual al BND este foarte mare, peste 430.000.000 euro. BND a fost recent implicata in mai multe scandaluri legate de supravegherea jurnalistilor, precum si utilizarea reporterilor ca spioni impotriva altor jurnalisti.

Revendicati la faina: Inainte de inceperea raboiului din Irak, in 2003, guvernul german a rezistat eforturilor presedintelui Bush, pentru a obtine o coalitie cu Germania. Dar BND a marcat pentru S.U.A. atunci cand doi agenti germani din Bagdad au reusti sa obtina o copie a planului lui Saddam Hussein de a apara capitala Irakului. Un oficial german a pasat informatia comandantilor americani cu o luna inainte de invazie.

Locul 5

ISI
Locatie: Pakistan

Slaba performanta in schimbul de informatii dintre armata, fortele aeriene si marina, din timpul razboiului indo-pakistanez din 1947, au condus la crearea Inter-Services Intelligence (ISI) de catre guvernul pakistanez in 1948. De atunci, influenta agentiei s-a accentuat, conform puterii liderilor pakistanezi. Incepand cu 9/11 , ISI a colaborat activ cu Cia in angajarea in lupta impotriva terorismului impotriva Al-Qaeda, talibanior si teroristilor tribali/sectari din pakistan ( cu toate ca fusesera oarecum „asfixiati” de factoi interni). ISI este o agentie puternica si este cunoscuta pentru operarea intr-o mod „invizibil”.

Revindicati la faima: In 1980, ISI a interceptat un complot pentru asasinarea presedintelui pakistanez, generalul Muhammad Zia-ul- Haq, in timpul unei parade nationale. Cei care au complotat au inclus un rang militar inalt, planificand lansarea unei lovituri nimicitoare de detronare a guvernului, pentru ca apoi sa instaleze un guvern extremist islamic. ISI a arestat presupusii asasiniinainte de data planificata pentru asasinare.

Locul 4


DGSE
Locatie: Franta

Direction Générale de la Sécurité Extérieure (DGSE) a fost formata doar de curand, inlocuind vechiul Serviciu de Documentarea Exterior si de Contra-spionaj (SDECE), in 1982, si a fost rapid facut responsabil pentru culegerea de informatii, precum si de prevenire si detectare de activitati de spionaj extern, directionat impotriva intereselor franceze. Agentia a pastrat un profil mic, dar acesta nu a fost si cazul protestelor Greenpeace din 1985 impotriva testarilor nucleare franceze, care a implicat bombardarea flotei Greenpeace. Legea Noii Zeelande a descoperit complicii si a a arestat doi agenti DGSE, care pledau vinovati pentru omor prin imprudenta, in cazul unui jurnalist care s-a innecat in incident.

Revendicati la faima: DGSE si-a demonstrat repede valoarea la inceputul anilor ’80, atunci cand a scos la iveala o retea de spioni sovietici, fapt care a prmis URSS sa adune informatii despre progresele tehnice vestice, fara ca agentii de Vest sa banuiasca ceva. Chiar si acum este cea mai extinsa retea tehnologica de spionaj, descoperita vreodata in Europa si Statele Unite.

Locul 3


GRU
Locatie: Rusia

Cand cineva se gandeste la inteligenta ruseasca, de obicei se ajunge la KGB. Dar KGB-ul a fost desfintat de Boris Yeltsin in 1995, in timp ce mai-batrana Glavnoje Razvedyvatel’noje Upravlenije (GRU) – care inseamna „Directia Principala de Inteligenta” – a continuat, neafectata de prabusirea URSS. GRU a fost creat in 1918 de catre Vladimir Lenin, si avea sarcina de a manipula toata inteligenta militara. De atunci, GRU a luat parte la activitatile importante anti-nationaliste din Europa de Est si, conform unui agent, s-a infiltrat S.U.A., in masura in care armele secrete pot fi utilizate in America de catre agentii rusi, daca este necesar.

Revendicati la faima: GRU nu a arestat foarte multe persoane, dar aveau ca scop asasinarea presedintelui Chechen, Zelimkhan Abdumuslimovich Yandarbiyev, care locuia in Quatar in 2004, fiind acuzat de Rusia si Organizatia Natiunilor Unite, de legaturi cu Al-Qaeda. Fostul presedinte a fost asasinat in momentul in care o bomba a fost pusa in masina sa, in Quatar, capitala statului Doha.

Locul 2

MI6
Locatie: Regatul Unit

MI6, sau, dupa cum este cunoscut formal, Secret Intelligence Service, a fost creata chiar inainte de primul razboi mondial, pentru a supraveghea indeaproape activitatile guvernului imperial German. De atunci, MI6 a fost puternic implicata in majoritatea conflictelor din secolul XX si XI. Chiar inainte de atacul din 11.09., MI6 a colaborat activ cu colegii lor americani pentru a schimba informatii, fiind asfel foarte atenti la posibilele atacuri care ar putea avea loc sub acoperire. Alaturi de CIA, MI6 a efectuat mai multe investiatii a regimurilor, cea ma mare parte avand loc in mod notoriu in Congo, in 1961 si 1953 in Iran.

Revendicati la faima: Lasand la o parte timpul Bond, cea mai de succes misiune solo a agentiei din ultimii ani, a fost izbucnirea ostaticilor din occident, in Liban in anii ’80. in mod special, agentii MI6 au declansat un conflict intern intre grupurile paramilitare libaneze, in mod eficient distragandu-le atentia de la supravegherea ostaticilor.

Locul 1


CIA
Locatie: Statele Unite ale Americii

Fondata in 1947, Agentia Centrala de Informatii (CIA), detine trei functii de baza: 1) Obtinerea si analizarea informatiilor referitoare la straini; 2) Propaganda si relatii publice; 3) Operatiuni sub acoperire la directia presedintelui. CIA a fost considerata o enorma deriva in timpul Razboiului Rece, dupa cum guvernul american a fost de parere ca o astfel de domnie a fost necesara pentru a combate cu succes agentia URSS, KGB. Ca rezultat, CIA a fost implicata in mai multe atentari de asasinare de peste hotare, ambele fiind un succes (Chile, Congo) si una fara succes (Cuba).

Revendicati pentru faima: Invazia „The Bay of Pigs”, poate fi notorie, dar proiectul BLUEBIRD este si mai socant. Din 1951 pana in 1953, CIA a efectuat experimente de control ale mintii, pentru a explora crearea de noi identitati, mai multe personalitati si false amintiri. Cercetarea a determinat introducerea unor electrozi in creierele oamenilor astfel, controlandu-le comportamentul cu transmitatoare la distanta, care administreaza zilnic copiiilor pentru perioade lungi de timp doze de LSD-25, folosind terapia electoconvulsiva pentru a sterge amintirile.

Odata cu aceasta lista, munca inteligenta nu este o stiinta exacta, existand multe infrangeri dar si triunfuri. Culegerea intelgientei si operatiunile sub acoperire, sunt activitati foarte riscante , care, de multe ori au nevoie de mai mult de un pic de noroc pentru a fi considerate reusite. CIA indica faptul ca gadget-urile nu functioneaza intotdeauna asa de bine precum Bond te face sa crezi. (incercarea esuata de asasinare a lui Fidel Castro din anii ’60).

Lasa un comentariu

You must be logged in to post a comment.