Top 10 – Cele mai costisitoare picturi 

pollock_no.5

O lunga perioada de timp arta a fost vazuta ca o investitie, mai degraba decat a pune doar ceva frumos pe un perete. In varful ierarhiei artei exista cativa artisti a caror munca a castigat o asemenea admiratie – uneori la proportii mitice – incat lucrarile lor sunt cumparate la sume care fac Produsul Intern Brut al unor tari sa para pitic. Sumele exorbitante la care aceste picturi sunt vandute sunt absolut uimitoare si ne dau indiciu despre cat de populara poate sa devina arta.

Pentru dumneavoastra am alcatuit un top al celor mai scumpe 10 picturi din lume. Unele va vor fi foarte cunoscute, in timp ce altele sunt poate putin stiute. Unele au fost vandute la licitatii, iar altele in mod privat, ceea ce inseamna ca cifrele oferite se bazeaza pe consensul dintre mai multe pareri.

Chiar si cand pretul este incert, puteti sa fiti siguri ca sunt unele din cele mai mari sume platite pentru un obiect de arta. Continuati sa cititi pentru a vedea cate din aceste 10 picturi ati fi pregatiti sa le procurati.

Situarea in top s-a facut in functie de pretul de vanzare al fiecarei picturi, fara ajustari la inflatie sau valoarile estimate.

Locul 10 – Bal au moulin de la Galette, Montmartre
Pierre-Auguste Renoir

Pretul de vanzare: $78.1 million

Cumparator: Ryoei Saito

Renoir a fost un artist impresionist prolific, care a creat mii de picturi. Cumparata in 1990 pentru 78,1 milioane de dolari, aceasta pictura a fost apoi vanduta unui colectionar privat nedezvaluit. Imaginea prezentata in pictura infatiseaza o zona din Montmartre si se spune ca include persoane care erau importante pentru Renoir. Fata imbracata cu rochia dungata se spune ca este Estelle, sora unuia din modelele lui Renoir.

Cuplul care danseaza se crede ca este un alt model al lui Renoir, Margot, si un pictor cubanez pe numele Cardenas.

Locul 9 – False Start
Jasper Johns

Pretul de vanzare: $80 million

Cumparator: Kenneth Griffin

Initial vandut in mod anonim, noul proprietar a devenit cunoscut dupa ce pictura a fost expusa pentru o perioada la Galeriile Matthew Marks. Al doilea pret ca marime al unei picturi apartinand unui artist contemporan, Johns a realizat aceasta pictura embrionara in 1959, fiind considerata o influenta majora asupra miscarii pop proaspat aparute. Aceasta opera de arta este interesanta datorita modului in care au fost folosite culorile drept cuvinte – rosu pictat in portocaliu, portocaliu pictat in alb, alb in rosu.

In aceasta perioada, Johns era interesat in mod special de aspectele tehnice are conceperii artei lui – folosind o metoda numita de unii „utilitarista”.

Locul 8 – Portrait of Dr. Gachet
Vincent Van Gogh

Pretul de vanzare: $82.5 million

Cumparator: Ryoei Saito

Inca o pictura din acest top a fost cumparata de omul de afaceri japonez Ryoei Saito (vezi locul 10) in 1990, chiar inainte de colapsul economiei japoneze. Dupa ce a platit aceasta suma colosala, Saito a pus pictura intr-un seif cu clima controlata.

Pana in anul 1993, Saito aproape ca a dat faliment, a fost acuzat de primire de mita si a primit o sentinta de trei ani cu suspendare. El a declarat ca doreste ca pictura sa fie incinerata si ingropata cu el, pentru a sustine mai tarziu ca era doar o gluma. Totusi, de la moartea lui in 1996, locatia picturii a ramas un mister (la un moment dat a fost in proprietatea unui domn Flöttl), asadar, cel putin stim ca nu a fost incinerata.

Locul 7 – Triptych 1976
Francis Bacon

Pretul de vanzare: $86.3 million

Cumparator: Roman Abramovich

Cumparate de Roman Abramovich la sfatul iubitei sale, Daria Zhukova, Tristych ne arata cat de popular a devenit Francis Bacon ca artist. Celebru pentru imaginile sale macabre, Tristych este una din lucrarile create dupa sinuciderea iubitului sau.

Cele trei tablouri care compun aceasta serie au influente din mitologia greaca, in special din legenda lui Prometeu, care a fost condamnat sa-i fie mancat ficatul de catre un vultur pentru eternitate.

De asemenea, picturile sunt si o interpretare a lucrarii Orestia, o triologie a lui Aeschylus. Tristych va fi expusa in Rusia in anul 2010, la Galeriile CCC din Moscova.

Locul 6 – Adele Bloch-Bauer II
Gustav Klimt

Pretul de vanzare: $87.9 million

Cumparator: necunoscut

Adele Bloch-Bauer a fost singurul model pe care Klimt l-a pictat de mai multe ori. Pictura a fost terminata in anul 1912, fiind considerata un bun exemplu pentru simbolism. Comandata de Ferdinand Bloch-Bauer, un om de afaceri bogat, protector si sot al Adelei, pictura a fost donata Galeriilor de Stat ale Austriei in anii 1920, inainte de a fi capturata de nazisti in timpul celui de-al doilea razboi mondial.

Dupa un lung proces legal, cinci picturi ale lui Klimt au fost retrocedate descendentilor familiei Bloch-Bauer, care le-au scos imediat la licitatie. Cumparatorul nu este cunoscut, iar momentan pictura nu este expusa public.

Locul 5 – Dora Maar au Chat
Pablo Picasso

Pretul de vanzare: $95.2 million

Cumparator: necunoscut

Dora Maar a fost una din muzele preferate ale lui Picasso, cei doi traind o pasionanta poveste de dragoste in anii ’30 si ’40. Dora Maar s-a nascut la Paris, dar a crescut in Argentina, fiind fluenta in spaniola, limba nativa a lui Picasso.

Aceasta pictura a fost realizata in 1941, in toiul ocupatiei naziste a Frantei. Atentia acordata detaliilor si grija cu care a executat aceasta lucrare sunt dovezi ale adoratiei lui Picasso pentru iubita lui.

Fiind detinuta de un proprietar privat pana in primii ani ai secolului XXI, Dora Maar au Chat s-a intors din nou la un proprietar necunoscut dupa o licitatie din 2006, identitatea acestuia fiind pastrata cu sfintenie in lumea artei.

Locul 4 – Garcon a la Pipe
Pablo Picasso

Pretul de vanzare: $104.1 million

Cumparator: necunoscut

Un alt portret realizat de Picasso a fost achizitionat de un cumparator necunoscut, aceasta este cea mai scumpa pictura care a fost vreodata vanduta la o licitatie. A fost pictata in 1905, cand Picasso avea doar 24 de ani, aceasta datand din perioada lui denumita „Rose”.

Opera are o calitate androgina remarcabila, datorita imaginilor masculine (pipa) si feminine (coronita de flori) contrastante. Multi critici de arta au fost revoltati de pretul de vanzare, afirmand ca este o lucrare inferioara multor altor picturi ale lui Picasso.

Locul 3 – Adele Bloch-Bauer I
Gustav Klimt

Pretul de vanzare: $135 million

Cumparator: Ronald Lauder

Aceasta capodopera a fost achiziionata de magnatul in cosmetice Ronald Lauder, la doar doua luni dupa cumpararea portretului surorii ei. Motivatia lui Lauder din spatele achizitiei acestei picturi a fost dorinta de a crea o colectie de arta detinuta de evrei, piesele colectiei fiind recuperate de la nazisti, si sa o expuna prompt in galeria sa Neue din New York (pictura se afla si astazi aici).

Chiar Lauder a facut o apreciere la adresa picturii lui Klimt: „Aceasta este Mona Lisa noastra”. Avand o imagine mai tipatoare decat cea de-a doua lucrare, ea abunda in culorile auriu si argintiu, este o pictura in ulei pe panza si cu siguranta este placuta ochiului. Pentru o scurta perioada de timp, a fost cea mai costisitoare pictura vanduta vreodata.

Locul 2 – Femeie III
Willem de Kooning

Pretul de vanzare: $137.5 million

Cumparator: Steven A. Cohen

Odata cu achizitia picturii Femeie III, singura Femeie a lui de Kooning care ramane la un proprietar privat, Steven A. Cohen si-a adaugat inca o capodopera impresionantei lui colectii. Cumparata de la David Geffen in noiembrie 2006, aceasta este cea de-a treia din cele sase picturi intitulate Femeie.

Ea este un exemplu excelent al expresionismului abstract, creat in 1953, cand de Koohing a fost privit ca liderul acestui curent.

Autorul a murit in 1997, dupa o lunga batalie cu boala, fiind probabil suferind de Alzheimer. In ciuda sanatatii subrede, el a continuat sa lucreze si in anii 1980, iar acum lucrarile sale se numara printre cele mai ravnite de catre colectionari.

Locul 1 – No. 5, 1948
Jackson Pollock

Pret de vanzare: $140 million

Cumparator: David Martinez

Constituind inca o dovada ca arta contemporana este in tendinte si foarte populara printre colectionarii bogati, aceasta capodopera a lui Jackson Pollock este in fruntea clasamentului nostru. Suma se bazeaza intr-o anumita masura pe supozitii, desi nu a fost niciodata negata, iar cumparatorul ei nu a fost confirmat, dar este adesea mentionat ca fiind David Martinez.

Desi a fost o vanzare privata, brokerul ei a fost cunoscutul adjudecator de licitatii Tobias Meyer. Aceasta este inca o pictura vanduta de David Geffen, care pare ca si-a petrecut ultimii ani incasand venituri de pe urma popularitatii imense de care se bucura operele din colectia sa; aceasta constituind un exemplu clasic al stilului „curgator” al lui Pollack.

Lasa un comentariu

You must be logged in to post a comment.