Top 10: Oameni de stiinta necunoscuti care au schimbat lumea 

joseph_lister

Cautarea cunoasterii a ocupat timpul omenirii, asa cum, constant depundem eforturi pentru a explica misterele lumii din jurul nostru si stelele de deasupra noastra. Intreaba cativa oameni care este cel mai influent om de stiinta al tuturor timpurilor, si cateva raspunsuri vor fi: Einstein, Newton, Galileo, Darwin si inca cativa pe care am fost obligati sa-i invatam la scoala.

Cu toate acestea, site-ul AskMen.com a dorit sa arunci o privire la cativa oameni de stiinta a caror munca a avut un impact real si practic asupra omenirii si socetatii in care acestia au locuit. Oamenilor de stiinta teoretici, li s-a fost respins locul obisnuit din varful copacului oamenilor de stiinta, pentru a fi inlociti de oameni a caror munca a afectat in mod direct lumea din jur.

Deoarece aceasta lista vizeaza doar oamenii de stiinta care au facut descoperiri care au schimbat lumea, este necesar sa omitem persoanele a caror descoperiri inca nu si-au indeplinit potentialul. Unii au schimbat lumea in mod pozitiv, in timp ce altii au fost responsabili pentru cele mai intunecate aspecte ale stiintei.

Credeti ca stiti cine este in spatele marilor inovatii care au schimbat istoria omenirii? Vezi daca ai auzi de acesti 10 oameni de stiinta care au schimbat lumea.

Pozitia 10 – IBN AL-HAYTHAM
965-1039

Nascut in Basra, al-Haytham a fost un mare ganditor al vremii sale. Printre domeniile an care a adus contributii, putem enumera filosofia, teologia, matematica, fizica, astronomia, optica, anatomia, oftalmologia, ingineria, medicina.

Cea mai importanta lucrare a fost cea legata de optică, ”Carte de optica”, poate fi considerat ca fiind una din cartile cu cel mai puternic impact asupra evolutiei fizicii, deoarece introduce metoda stiintifica si initiază o adevarata revolutie in domeniile opticii si al perceptiei vizuale.

El a făcut prima descriere a unei “camera obscura” (camera obscura), punand bazele inventarii microscopului, cu profunde implicatii in medicina si microbiologie, la fel ca şi în chimie, a telescopului şi a pus bazele principiilor optice a artei renascentiste.

Pozitia 9 – TIM BERNERS-LEE

1955-Prezent

Daca n-ar fi fost Tim Berners-Lee, nu ai fi putut citi acest articol. Asta pentru ca el este cel care a inventat World Wide Web-ul, dezvoltandu-l ca o utilitate de comunicare in timp ce a lucrat la CERN ( the European Particle Physics Laboratory), insa in mod surprinzator a refuzat sa-si patenteze inventia, in schimb facand-o cadou lumii.

Cu totii stim ca de atunci internetul a revolutionat modul in care oamenii comunica, unii spunand ca a fost un moment revolutionar in istoria comunicarii, surclasand descoperirile lui Marconi sau Alexander Graham-Bell.

Pozitia 8 AVICENNA
980-1037

Avicenna a fost unul dintre cei mai influenti oameni de stiinta islamici, fiind filosof, medic si cercetator al naturii, facand descoperiri in matematica, logica, geologie. Era denumit de arabi, „al treilea Aristotel”. Dintre cele 450 de lucrari despre subiecte variate, in parte pierdute, cele mai faimoase sunt „the Canon on Medicine” (Canonul Medicinei) si „The Book of Healing”(Cartea tamaduirii [sufletului]).

Acestea au fost folosite ca manuale standard in universitatile din Europa timp de sute de ani.

Totusi, influenta sa s-a extins mai mult, fiind considerat responsabil pentru introducerea carantinei pentru impeidicarea raspandirii infectiilor, dar si pentru introducerea proceselor clinice si experimente sistematice.

Pozitia 7 THOMAS MIDGLEY
1889-1944

Thomas Midgley este un om care si-a pus amprenta asupra lumii moderne, insa, din pacate, in mod negativ. Midgley a descoperit ca adaugarea de plumb in petrol opreste sunetul suparator al motoarelor de masini. Lucru care a dus insa la probleme de sanatate la nivel global.

De asemenea, a fost responsabil pentru dezvoltarea CFC-ului, unul dintre cei mai distructivi compusi din atmosfera, raspunzator pentru incalzirea globala. S-a spus ca Midgley “a avut un impact mai mare asupra atmosferei decat orice alt organism din istorie”.

Din pacate pentru el, si din fericire pentru omenire, acesta a contactat o boala, si dupa multe incercari care sa-l ajute sa se ridice din pat, a intampinat o inadvertenta, motiv pentru care s-a spanzurat.

Pozitia 6 – FRITZ HABER
1868-1934

Fritz Haber a fost un chimist german, a carui munca a marcat atat minunatiile cat si terorile descoperirilor stiintifice. A descoperit procedeul de obtinere a amoniacului pe cale sintetica, component al fertilizarii in agricultura moderna, folosind hidrogenul si azotul din aer. Haber a realizat aplicarea industriala a acestuia, contribuind la productia intensa a mancarii, care a caracterizat lumea moderna, facand posibila sporirea populatiei din secolul XX.

Insa, a fost implicat si in producerea de arme chimice, cum ar fi cele cu chlorine gas pentru nemti in timpul Primului razboi mondial, cateva din aceste arme purtadu-i numele.

Munca lui Harber a ajutat la dezvoltarea gazului cianuric, folosit de catre nazisti pentru cele mai mari atrocitati din istoria omenirii.

Pozitia 5 – LEÓ SZILÁRD
1898-1964

Conceptul de reactie de fisiune nucleara in lant a fost dezvoltat de Leo Szilard in 1933, pentru care a solicitat, in anul urmator, un patent de inventie. Prima reactie nucleara in lant artificiala, autointretinuta a fost initiata de Metallurgical Laboratory, condus de Enrico Fermi si Leo Szilard, sub peluza stadionului Universitatii din Chicago, pe 2 Decembrie 1942, in cadrul Proiectului Manhattan. Acest proces a facut posibila inventarea bombei atomice.

El a fost si omul care a initiat Manhattan Project, scriindu-i presedintelui Roosevelt sa urgenteze procesul de realizare a acestor arme, crezand ca nemtii dezvoltau ceva asemanator.

Pozitia 4 – JAMES CLERK MAXWELL

1831-1879

Denumit de catre unii ca parintele fizicii moderne, James Clerk Maxwell a adus o imensa contributie in domenii ca electricitate, termodinamica, fotografie, energie nucleara. Descoperirile lui legate de spectrul electromagnetic au dus la inventia televizorului, radioului, cuptoarelor cu microunde. Ecuatiile sale legate de campul electromagnetic au fost esentiale in stabilirea teoriei relativitatii, asadar aceasta nu a fost descoperita de Albert Einstein.

Tot el a realizat prima fotografie colorata, in care apare un soldat scotian. Activitatea sa, a marcat de fapt parasirea locului de munca a inca unui om de stiinta, Isaac Newton, si a ajutat sa informeze stiinta din spatele multor dezvoltari tehnologice ale epocii moderne.

Pozitia 3 – KARL LANDSTEINER
1868-1943

Landsteiner a jucat un rol important in identificarea grupelor de sange. A demonstrat riscurile transfuziei cu grupa gresita de sange, la fel cum a demonstrat si natura ereditara a grupelor de sange, care de atunci a fost folosita pentru demonstrarea paternitatii. A adus contributii importante in imunologie, histologie si anatomie, totodata, identificand si virusul polio.

Cea mai mare mostenire pentru noi, este in intelegerea diferitelor grupe de sange pentru transfuziile de sange, in acest sens crescand rata de supravietuire in interventiile chirurgicale.

Pozitia 2 – JOHN BARDEEN
1908-1991

John Bardeen a fost un inginer si fizician american. Este singura persoana care a castigat de doua ori Premiul Nobel pentru Fizica: in 1956 pentru tranzistor, impreuna cu doi colegi, si in 1972 pentru o teorie fundamentala a superconductivitatii conventionale impreuna cu Leon Neil Cooper si John Robert Schrieffer, numita teoria BCS.

A fost, totodata, prima persoana care a castigat doua Premii Nobel in acelasi domeniu.

Pozitia 1 – JOSEPH LISTER
1827-1912

Joseph Lister a fost chirurg englez la infirmeria Glasgow Royal, acesta incearca sa rezolve problema infectiilor, care omorau 45%-50% din cazurile de amputare. Este creatorul asepsiei, folosind pentru prima data fenolul ca antiseptic la dezinfectia ranilor si la curatarea instrumentelor chirurgicale. In acea perioada notiunile de igiena elementara ca spalatul mainilor sau a ranilor erau considerate inutile.

Studiind scrierile lui Pasteur, Lister isi da seama ca fermentarea si putrezirea pot avea loc si in absenta oxigenului si aceasta in prezenta anumitor microorganisme.

Tratand instrumentele chirurgicale si ranile cu fenol, Lister ajunge la performanta de a reduce mortalitatea in intreaga lume, fiind ceamai mare descoperire din istoria medicala.

Lasa un comentariu

You must be logged in to post a comment.