Un analist contesta caracteristicile promovate de Apple iPhone pentru noul ecran “Retina Display” 

retina_display_apple_iphone

Miercuri, un proeminent analist a contestat afirmatiile firmei Apple conform carora noul iPhone are un asa-numit ecran „retina display” a carui afisaj contine mai multi pixeli decat poate detecta ochiul uman.

In discursul lui de luni de la Worldwide Developer Conference, Steve Jobs, directorul de la Apple, a subliniat ca exista un punct in care pixelii par sa se uneasca in curbe continue. Acel punct este de aproximativ 300 ppi, iar ecranul trebuie tinut la 12 inch (aproximativ 30 de centimetri) de ochi. Din acest punct, rezolutia afisajului depaseste abilitatea ochiului de a deosebi pixelii intre ei.

Raymond Soneira, presedinte al DisplayMate Technolgies, a contestat aceste afirmatii.

El a scris urmatoarele intr-un e-mail: „Rezolutia la nivelul retinei este in masura unghiulara – este de 50 de cicluri per grad. Un ciclu este o pereche de linii, care inseamna doi pixeli, asadar rezolutia unghiulara a ochiului este 0.6 minute de arc per pixel”.

Soneira a mai adaugat: „Asadar, daca te uiti la iPhone de la o indepartare de 12 inchi, asta inseamna 477 de pixeli per inch. La 8 inch este 716 ppi. Trebuie sa tii telefonul la o indepartare de 18 inchi de ochi inainte de a ajunge la 318 ppi”.

„Asadar, iPhone-ul are o rezolutie semnificativ mai mica decat retina”, a scris Soneira. „De fapt are nevoie de o rezolutie mult mai mare decat a retinei pentru a oferi o imagine perfecta pentru ea”.

Soneira a afirmat ca afisajul lui iPhone 4 ar trebui sa se dovedeasca a fi comparabil cu display-ul „remarcabil” al lui Motorola Droid. El a adaugat ca e bucuros ca Apple a rezistat „goanei emotionale catre OLED-uri”.

Soneira a concluzionat: „Este un afisaj grozav, probabil ca cel mai bun display in productie pentru un telefon mobil (si abia astept sa-l testez), dar acesta este inca un exemplu de exagerare a caracteriticilor”.

Firma Apple nu au putut fi contactata pentru declaratii.

Lasa un comentariu

You must be logged in to post a comment.